Gå till innehåll

Att se och göra i Manchester

Manchester City FC är en fotbollsklubb med väldigt många fans även i vårt land. Till viss del kan detta fenomen förklaras med att några svenska profiler har passerat revy i klubbens historia. Sven-Göran "Svennis" Eriksson har varit tränare i Manchester City under en kortare period och den svenske landslagsmålvakten Andreas Isaksson har vaktat kassen i klubben. Så det finns några kopplingar till Sverige på det sättet.

Rena rama julafton

Men framförallt är det nog det faktum att City har skördat stora framgångar både i Premier League och i andra ligor som har bidragit till att många svenskar mer än gärna sätter sig på ett flygplan med destination Manchester i England för att på ort och ställe heja fram sitt favoritlag till ännu en seger i den engelska ligan. Att boka en fotbollsresa för att se Manchester City FC spela live är för många svenskar rena rama julafton varje år och något som man gärna gör så ofta som det bara är möjligt.

Men Manchester är en stad som har mer att bjuda på än enbart fotboll, även om det är fotboll i absolut världsklass som vi talar om här. Manchester har mycket mer än så att bjuda sina besökare på. Här snackar vi nämligen om en brittisk storstad som verkligen sjuder av nöjen, suverän shopping och massor av kultur.

Manchester är belägen i nordvästra England och har i innerstadsområdet en befolkning på cirka en halv miljon invånare. Räknat till hela storstadsområdet, The Manchester Urban Area, så handlar det om drygt 2,5 miljoner invånare. Inom en radie på åtta mil ligger flera andra stora städer i stil med Liverpool, Leeds och Sheffield och då snackar vi med andra ord om ett mycket tätbefolkat område med långt fler än 10 miljoner invånare.

Musik och museum

Manchester är en stad som alltid har levererat grym musik på löpande band. Missa inte publivet när du kommer hit. Allsången på en pub i Manchester spöar Skansen med hästlängder. Flera stora band kommer härifrån. Bland annat Oasis och The Smiths.

Museer finns det gott om i staden och om du är här för att kolla på en hemmamatch med City på lagets jättelika arena Etihad Stadium så ska du naturligtvis även passa på att besöka staden fotbollsmuseum där du kan lära dig allt om ditt favoritlags historia.

Efter matchen är det perfekt att sammanfatta alla häftiga intryck över en bit mat och något gott i ett glas på någon av stadens många restauranger.