Gå till innehåll

Etihad Stadium

Manchester Citys idrottsliga hem heter Etihad Stadium och är en jättearena med plats för inte mindre än 55 000 åskådare. I samband med konserter rymmer Etihad Stadium 60 000 åskådare. Det är i denna högborg som City spelar alla sina hemmamatcher. Att ha tillgång till en hemmaplan som kan svälja tillräckligt många åskådare är viktigt för varje klubb och för en klubb som spelar i Premier League eller vilken annan högre division som helst är det om möjligt ännu viktigare att ha en någorlunda presentabel hemmaarena. Då kan man inte spela på en vanlig grusplan.

Etihad Stadium hette ursprungligen City of Manchester Stadium men förärades sitt nya namn 2011 i samband med att flygbolaget Etihad, med säte i Abu Dhabi, köpte rättigheterna att få pryda arenan med sitt namn. Köpesumman var rekordhöga 150 miljoner brittiska pund och avtalet belöper sig på 15 år.

Fyrstjärnig arena

Det var hit som Manchester City flyttade den 10 augusti 2003. Innan dess hade klubben spelat alla sina hemmamatcher på gamla klassiska Maine Road. Det är ganska prestigefyllt att spela på Etihad Stadium. Uefa har nämligen delat ut fyra stjärnor till arenan. I nuläget är det 19 arenor som har fått fyra stjärnor av Uefa. Tre av dessa är svenska; Guldfågeln Arean i Kalmar, Swedbank Stadium i Malmö samt Ullevi i Göteborg.

Notera att det bara finns två arenor i England som har fått fyra stjärnor av Uefa. Förutom Etihad Stadium i Manchester är det Anfield i Liverpool som har fått detta erkännande.

Fotboll är stort i England. Att kalla det en nationalidrott är absolut ingen överdrift och i Manchester är fotboll nästan detsamma som religion. Staden härbärgerar inte mindre än två klubbar som spelar i Premier League, den andra klubben är Manchester United, vilket gör att man kan ana sig till en viss rivalitet mellan klubbarnas respektive anhängare.

Fullsatta hemmamatcher

Men detta smått unika förhållande till trots så verkar det ändå som att det finns plats för båda lagen i staden i norra England. När City spelar sina hemmamatcher på Etihad Stadium är det så gott som alltid lapp på luckan. Att sälja 55 000 biljetter inför varje match är med andra ord inga problem för Manchester City.

Vill du uppleva magin och den minst sagt intensiva stämningen mitt i publikhavet under en brittisk match i Premier League så kan det vara en ganska god idé att du sätter dig på planet till Manchester och köper biljett till någon av Manchester Citys hemmamatcher i Etihad Stadium.