Gå till innehåll

Kända personer från Manchester

Manchester är en stad som verkligen andas idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet. Med inte mindre än två lag i den högsta serien i England, Premier League, så har staden i sanning placerat sig själv på den internationella fotbollskartan. De två lagen vi snackar om är givetvis Manchester United FC och Manchester City FC. United spelar alla sina hemmamatcher på arenan Old Trafford medan Citys hemmaarena är Etihad Stadium. Vill man uppleva engelsk fotboll när den är som allra bäst så ska man absolut bege sig till Manchester.

Precis som i alla andra städer där det formligen vibrerar av fotboll så har Manchester varit en verklig grogrund för duktiga fotbollsspelare som man har fostrat fram på egen hand. Stan är även hemvist för kända fotbollsspelare som visserligen inte är födda där men som är bosatta i Manchester sedan flera år tillbaka. Låt oss därför kika lite extra på i vart fall någon av alla de spelare som på ett eller annat sätt har haft Manchester City som plantskola.

En av dessa spelare som är värd att nämnas är Michael Johnson. Han föddes och växte upp i Urmston, en stad med drygt 40 000 invånare som ligger en knapp mil väster om Manchester. Johnson har förutom spel för Manchester City även ett flertal matcher för Englands U19- och U21-lag på sitt CV.

Michael Johnson inledde sin fotbollskarriär väldigt tidigt. Född 1988 var han bara tio år gammal när han började spela juniorfotboll för Leeds United, Sedan följde spel för holländska klubben Excelsiors juniorlag innan han återvände till England igen för pojkspel i Everton.

16 år gammal skrev Johnson på ett kontrakt med City år 2004 och var därefter klubben trogen ända till 2012 då han på grund av långvariga skador och personliga problem inte fick sitt kontrakt förnyat och tvingades lämna laget. Sina sju sista matcher i karriären spelade Johnson i Leicester City FC som utlånad spelare från Manchester City.

Innan sin något sorgliga sorti från Manchester hann den högerfotade mittfältaren Michael Johnson i vart fall med att spela i 37 matcher för klubben. Målskörden under alla åren i City var väl inte direkt bländande och bidrog säkert till att hans kontrakt revs efter åtta år i klubbens färger. Johnson lyckades nämligen bara peta in två mål i Citys tröja. Första målet gjorde han i en match den 15 augusti 2007 då City mötte Derby County hemma och tack vare Johnsons mål vann över gästerna med 1–0.