Gå till innehåll

Manchester City Hall of Fame: Andreas Isaksson

Manchester City har under sin snart 140-åriga historia haft en hel drös med målvakter. Mer eller mindre kända spelare har haft uppdraget att vakta målburen i klubbens namn. En av klubbens tidigare målvakter är svensk och heter Andreas Isaksson, en burväktare som även har spelat i det svenska landslaget.

Andreas Isaksson föddes den 3 oktober 1981, bokstavligt talat på Sveriges absoluta sydspets, nämligen i Smygehamn. Åren 2002 till 2016 var han förstemålvakt i det svenska landslaget i fotboll. Men från början var det inte alls givet att Isaksson skulle bli målvakt. Han inledde nämligen sin karriär som utespelare och det var först i tolvårsåldern, när han spelade i Trelleborgs FF, som han provade på att stå i målet för allra första gången.

Han var inget stjärnskott direkt. Faktum är att det skulle komma att dröja flera år innan unge herr Isaksson hade utvecklat en tillräckligt stabil spelstil i målet. När Andreas Isaksson var 15 år gammal debuterade han i pojklandslaget. Efter att ha spelat allsvensk fotboll för Trelleborg i drygt två månader på våren 1999 blev han köpt av den italienska klubben Juventus.

Från Juventus till Djurgården

Han mådde inte alls bra under sin relativt korta period i Juventus och återvände 2001 till Sverige igen efter att ha skrivit på ett kontrakt för Djurgården där han två år i rad var med och vann SM-bucklan.

Via en sejour i franska Stade Rennais FC kom Andreas Isaksson till Manchester City på sommaren 2006. Det skulle dock dröja ett bra tag innan han tilläts att ta plats mellan stolparna i målet. Först i december samma år var han spelklar. Anledningen var att Isaksson dragit på sig skador i samband med fotbolls-VM tidigare det året.

Manchester Citys tränare vid den här tidpunkten hette Sven-Göran "Svennis" Eriksson vilket innebar att Andreas Isaksson fick en svensk tränare. Rent krasst kan man tycka att det borde ha gett Isaksson en hel rad med fördelar, men det skulle dock visa sig att det blev precis tvärtom. Svennis bestämde sig nämligen för att bänka Isaksson och istället satsa på Joe Hart som förstemålvakt.

Utskåpning

I sista matchen i Premier League säsongen 2007–2008, mot Middlesbrough, fick han dock chansen att stå i mål, med katastrofalt resultat. Andreas Isaksson släppte in hela åtta mål och City förlorade med 8–1, faktiskt den näst största utskåpningen i hela Premier Leagues historia. Ridå! Av 38 omgångar spelade Isaksson bara i fem matcher för City.

Den andra juli 2008 bytte han klubb och lag. PSV Eindhoven i Holland blev nästa adress för Andreas Isaksson.