Gå till innehåll

Manchester City Hall of Fame: Joe Hart

Det sägs att ett starkt lag byggs på en duktig målvakt. När det gäller Manchester City har man i så fall hittat en mycket begåvad och skarp burväktare i form av Joe Hart. Engelsmannen har, förutom sina meriter från spel i City, ett CV som bland annat toppas av hans uppdrag som målvakt i det engelska landslaget i fotboll. Inga dåliga skalper för en spelare som i skrivande stund nyss fyllt 30 år.

Shrewsbury Town

Charles Joseph John Hart, allmänt känd under sitt smeknamn Joe, föddes den 19 april 1987 i staden Shrewsbury, belägen strax öster om gränsen till Wales, och delar därmed födelsestad med vetenskapsmannen och evolutionslärans fader Charles Darwin. Unge herr Hart började likt de allra flesta grabbar att spela fotboll i unga år och kom att fostras rent idrottsligt i den lokala fotbollsklubben Shrewsbury Town FC. Här förde han under flera år en ganska undanskymd tillvaro innan det plötsligt lossnade för den lovande målvaktstalangen i de övre tonåren.

Han gjorde debut som 18-åring i det engelska U19-laget när man mötte Polen i oktober 2005. Hart fick inte spela men satt med som avbytare. Vid den här tidpunkten hade flera av de större Premier League-klubbarna fått upp ögonen för den unge målvakten och av den anledningen bevakades hans matcher av agenter från klubbar i stil med Everton, Arsenal och Chelsea. En annan klubb som också visade stort intresse för att värva Hart var Manchester City FC som till och med skickade iväg sin målvaktstränare Tim Flowers i syfte att ta sig en ordentlig titt på målvaktstalangen.

Premier League lockar

Shrewsbury Town spelade i League Two, vilket motsvarar Superettan inom svensk fotboll, men Joe Hart hade nu möjlighet att ta klivet upp i den brittiska fotbollens absoluta finrum i och med det brinnande intresse för hans tjänster som målvakt som de stora klubbarna visade för honom.

Den 22 maj 2006 meddelades det i brittisk media att Manchester City köpte Joe Hart för en summa av 600 000 brittiska pund, motsvarande 6,8 miljoner svenska kronor. I avtalet stod det även att, beroende på Harts prestationer, köpesumman kunde öka till det dubbla.

Klubbens svenske tränare Sven-Göran "Svennis" Eriksson hade ett mycket gott öga till Hart och gjorde honom till lagets förstemålvakt, framför Andreas Isaksson. Enligt ett uttalande från Svennis från den här perioden ansåg han att Joe Hart var "en av de största talangerna i det här landet bland målvakterna".

Joe Hart är numera förstemålvakt i det engelska fotbollslandslaget