Gå till innehåll

Manchester City Hall of Fame: Robinho

Det är många spelare som har kommit och gått hos Manchester City under alla de snart 140 år som klubben har varit verksam. Ett av de allra mest spektakulära köpen av spelare som klubben har genomfört var nog utan minsta tvivel när man kontrakterade Robinho den 1 september 2008.

Robinho är en spelare som föddes den 25 januari 1984 i ett mycket fattigt bostadsområde i Sao Vicente som är en stadsdel i Sao Paolo i Brasilien. Robinho är egentligen hans artistnamn. Hans riktiga namn är Robson de Souza. I likhet med miljontals andra grabbar i det väldiga landet i Sydamerika började lille Robson spela fotboll i ganska tidig ålder. För de allra flesta killar och tjejer som växer upp i den brasilianska slummen är fotboll ofta drömmen om en väg ut ur fattigdomen som bär till internationell stjärnstatus och omåttlig rikedom.

Robinho personifierar i mångt och mycket det faktum att drömmen kan bli verklighet. Han uppmärksammades ganska tidigt för sin snabbhet och sin bländande teknik med bollen på planen. Med landsmannen Ronaldo som personlig förebild gick han från klarhet till klarhet och vid 17 års ålder blev han sedermera upptäckt av legendaren Pelé, som vid den här tidpunkten var ansvarig för ungdomsverksamheten i fotbollsklubben Santos.

Santos

Detta blev starten för Robinhos professionella karriär som fotbollsspelare. Han blev snabbt uppmärksammad av internationella storklubbar som ville köpa honom men Santos avböjde varje sådant erbjudande. 2004 blev Robinhos mamma kidnappad av beväpnade män i sitt hem. Hon släpptes oskadd efter sex veckors fångenskap efter att en större lösensumma betalats ut till kidnapparna.

Real Madrid

Detta trauma påverkade Robinhos spel på ett mycket negativt sätt och han gjorde bara fyra mål säsongen 2004/2005. Stjärnstatusen var dock fortfarande intakt och 2005 köptes han slutligen av Real Madrid där han under tre år fick spela tillsammans med sin idol Ronaldo.

Manchester City

Den 1 september 2008 köptes han av Manchester City för en rekordsumma på 42,5 miljoner euro, motsvarande 380 miljoner kronor. Sin vana trogen fortsatte Robinho att ösa in mål redan från start i sin nya klubb. I slutet av oktober hade han gjort sex mål på lika många matcher och var den vassaste målgöraren i hela Premier League.

Manchester Citys nya ägare, det i Abu Dhabi baserade finansföretaget Abu Dhabi United Group, som köpt klubben samma dag som Robinho skrev på sitt kontrakt, gick in med fantasisummor i klubben i syfte att bygga världens bästa fotbollsklubb. Robinho var under sina två år i klubben en mycket viktig hörnsten i det bygget.