Gå till innehåll

Manchester City Hall of Fame: Sven-Göran Eriksson

Sven-Göran Eriksson, mer känd som Svennis, är en före detta fotbollsspelare som efter spelarkarriären har gjort sig känd som en fotbollstränare på det internationella planet med både stora framgångar och djupa svackor. Han är förmodligen den svenske tränare som har satt störst avtryck i den internationella fotbollen.

Född 1948 i Torsby i norra Värmland, där han också växte upp och inledde sin fotbollskarriär, blev Svennis känd i början av 1980-talet när han var tränare för IFK Göteborg. Under Erikssons ledning vann klubben såväl Allsvenskan som Svenska cupen och Uefacupen. Dessa bedrifter ledde till att anbuden från utländska klubbar började hagla över den framgångsrike tränaren.

SL Benfica

Det blev SL Benfica i Portugal som blev avstampet för en minst sagt svajig karriär som internationell fotbollstränare för den gode Svennis. Efter två raka segrar i den portugisiska ligan bar det iväg till Italien där Svennis tränade Roma, Fiorentina och Sampdoria innan han under fyra år var tränare för Lazio där han var med och vann både Cupvinnarcupen och Serie A.

Förbundskapten för engelska landslaget

2001 antog Svennis det minst sagt prestigefyllda jobbet som förbundskapten för det engelska landslaget i fotboll, där bland annat kända spelare i stil med David Beckham och Wayne Rooney ingick. Utnämningen av Svennis som Englands förbundskapten var minst sagt kontroversiell då han var den allra första icke-engelsmannen någonsin på jobbet. Detta var en utnämning som fick många konservativa engelska fotbollsfans att sätta morgonteet i halsen av pur förfäran. Svennis ledde de engelska herrarna till kvartsfinal i både VM 2002, EM 2004 och VM 2006 innan han lämnade jobbet och efterträddes av Steve McClaren.

Manchester City

Nästa hållplats i karriären för Torsbys stolthet blev Manchester City. Det hade varit tyst kring Svennis ett bra tag när det helt plötsligt meddelades den 6 juli 2007 att han gick in som tränare för den anrika Premier League-klubben i norra England.

Det glunkades dock ganska länge om att klubbens ledning inte var nöjda med Erikssons prestationer som tränare. Mycket riktigt blev Torsbysonens sejour hos Manchester City inte särskilt långvarig. Efter knappt ett år på posten fick han sparken den 8 maj 2008.

Efter Manchester City

Efter att ha lämnat Manchester City fortsatte karriären för Svennis med blandad framgång med tränarjobb i Mexicos landslag, Notts County i den engelska division fyra, Elfenbenskustens landslag, Leicester City, Förenade Arabemiraten och Guangzhou i Kina.

Sven-Göran Eriksson har även skrivit flera böcker som även har getts ut på engelska.