Gå till innehåll

Manchester City Hall of Fame

I likhet med de flesta andra lag har Manchester City ett antal spelare som på olika sätt har gjort outplånliga avtryck i klubbens historia och av den anledningen har valts in i The Manchester City Hall of Fame. I skrivande stund har ett tjugotal spelare med ett förflutet i klubbens A-lag blivit förärade på detta sätt. Låt oss därför ta en lite närmare titt på i vart fall några av dessa spelare.

Niall Quinn

Niall John Quinn föddes den 6 oktober 1966 i Dublin på Irland. Han skrev kontrakt med Manchester City i mars 1990, strax innan transferfönstret stängdes. City betalade en övergångssumma på 800 000 pund för sin nya spelare som dessförinnan hade haft en framgångsrik period i Arsenal. Det skulle visa sig att City toppat sitt A-lag med en riktig målspruta. Quinn började leverera direkt i sin första match och producerade därefter totalt 78 mål på 245 matcher i klubbens färger.

Efter sina sex år hos Manchester City avslutade Quinn sin fantastiska karriär med en sejour hos Sunderland innan han pensionerade sig. Idag är Niall Quinn mestadels involverad i hästkapplöpning.

Francis Lee

Han inledde sin karriär i Bolton Wanderers och nätade 92 gånger under sina 139 matcher i den klubbtröjan. I oktober 1967 köptes han av Manchester United för en dåtida rekordsumma på 60 000 pund. Francis Lee stannade sju år i klubben och producerade 112 mål på 248 matcher.

Lee utmärkte sig under sin spelartid som en utmärkt straffskytt och satte många mål från straffpunkten. Han blev ofta anklagad för att filma sig till straffarna och kallades därför ofta för "Lee Won Pen" i brittiska tidningar.

Francis Lee lade skorna på hyllan 1976 men återvände långt senare, närmare bestämt 1994, till Manchester City som ordförande för sin gamla klubb, ett jobb han innehade i fyra år.

Colin Bell

Mittfältaren Colin Bell är en av de allra mest legendariska spelarna i Manchester Citys långa historia. Han kom till klubben 1966 och stannade sedan kvar i hela 13 år. När han 1979 tog avsked av City hade han spelat 394 matcher och sparkat bollen i mål 117 gånger. Bell hann även med 48 matcher för det brittiska landslaget där han nätade nio gånger.

Förutom att vara en av spelarna som valts in i Manchester City Hall of Fame så valdes Colin Bell även in English Football Hall of Fame 2005, vilket är ännu en mycket prestigefylld fjäder i hatten för en engelsk bolltrollare.