Gå till innehåll

Pep Guardiola

Manchester City FC har genom åren haft en mycket lång rad av tränare. Vissa har stannat en längre period i klubben medan andra har fått sparken eller avgått frivilligt efter endast en kortare sejour i tränarrollen hos City. Klubbens i skrivande stund nuvarande tränare heter Josep Guardiola Sala och är nog mest känd under sitt smeknamn Pep. Nyheten om att Pep Guardiola skull ta över som tränare för Premier League-laget Manchester City kablades ut den 1 februari 2016. Där angavs också att det var först under sommaren samma år som han skulle tillträda sitt nya jobb som tränare för klubbens herrlag.

Framgångar med FC Barcelona

Guardiola föddes den 18 januari 1971 i Barcelona och har själv en bakgrund som aktiv och mycket skicklig fotbollsspelare med position som mittfältare. Han spelade 47 matcher för det spanska fotbollslandslaget och 11 säsonger för storklubben FC Barcelona, en klubb han senare, närmare bestämt år 2008, skulle komma att bli mycket framgångsrik tränare för. Första säsongen han tränade sin moderklubbs elitlag plockade man hem inte mindre än tre troféer: spanska ligan, Champions League och Copa del Rey. Dessutom ledde han sitt kära Barca till hela fem El Clasico-segrar, en bedrift som ingen annan tränare i den anrika klubbens historia har grejat.

Innan Guardiola tog över jobbet som tränare för Manchester City axlade han Jupp Heynckes fallna mantel som tränare för den tyska storklubben FC Bayern München under flera år.

Självständighet för Katalonien

Pep Guardiola hyser mycket starka känslor för den del av Spanien som han kommer ifrån. Barcelona är som de allra flesta nog redan vet provinshuvudstad i Katalonien. Guardiola spelade som ung en handfull matcher för det katalanska landslaget men hans vurm för sitt kära Katalonien handlar inte enbart om det rent sportsliga. Det pågår en kamp hos katalanerna som handlar om att bryta sig loss från Spanien och bilda en egen republik.

Denna frihetsrörelse är något som Guardiola har engagerat sig i på ett minst sagt aktivt sätt. Bland annat tog han sig tid att ta ledigt från tränarjobbet i Tyskland för att kunna resa hem i november 2014 och rösta för katalansk självständighet i den då pågående folkomröstningen i frågan.

Guardiola publicerade i samband med detta ett öppet brev som riktade sig till alla spanjorer där han bad dem om att lyssna på katalanerna och att respektera deras vilja. Han engagerade sig även politiskt i det katalanska regionalvalet den 27 september 2015 där hans namn dök upp på röstlängden för partiet Självständighetslistan.